Modüler Prefabrik Çelik Binalar Artık Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) ile yapılıyor

BIM, inşaat sektörü için tasarlanmış dijital bir çalışma yöntemidir. Sadece bir yazılım seti veya bir 3D modellemesi süreci değil, projeyi oluşturan büyük miktarda bilgiyi ve bu bilgilerin ilgili diğer taraflarla paylaşım sürecini içerir.

Yapı Bilgi Modellemesi (Building Information Modeling) modern inşaatta daha iyi sonuçlar elde etmek için insanların, teknolojinin ve süreçlerin birbiriyle bütünleşmesidir. BIM, proje verilerinin dijital ortamlarda oluşturulduğu ve 3 boyutlu olarak yönetildiği bir süreçtir. Bu veriler, kavramsal tasarımdan yapının yıkımına kadar inşaatın tüm yaşam döngüsü içine entegre edilir ve koordine edilir.

BIM, yapı endüstrisinin son devrimidir (Endüstri 4.0) ve ayrı ayrı tasarım çizimleri yerine tek bir 3B model sistemi kullanarak bir binanın iş birliği içinde tasarlanması, inşa edilmesi ve işletilmesi sürecini ifade eder. Dorçe Prefabrik ve İnşaat; bu yöntemle gökdelenler, hastaneler, ofisler ve konut binaları gibi yapılarda zaman ve maliyetten kazanarak verimliliği artırmak için insan faktörünü ve teknolojiyi bir araya getirir.

BIM sadece bir yazılım seti veya sadece bir 3D model değildir. Yalnızca model öğelerini değil, projeyi oluşturan büyük miktarda bilgiyi ve bu bilgilerin ilgili diğer taraflarla paylaşım sürecini de içerir. Önceki iş akışları, birden fazla dosya formatına ve değişiklik yapıldığında senkronizasyonu süratle bozulan kopuk süreçlere dayanırken, BIM iş akışı proje yönetimine çok daha dinamik ve eş zamanlı bir yaklaşım sağlar.

Neden BIM Tercih Edilmelidir?

Dorçe Prefabrik ve İnşaat; BIM’i inşaat sürecinin verimliliğini artırmak, inşaat sırasındaki israfı azaltmak ve yapıların kalitesini ve verimliliğini artırmak için kullanmaktadır. Ekiplerin projede bir aşamadan diğerine geçtiği geleneksel inşaat yöntemlerinde, önceki aşamadan elde edilen bazı bilgiler kaybolur. BIM ile bilgi, herhangi bir anda ve yerde ihtiyaç duyan herkes tarafından erişilebilir olacak şekilde dijital ortamda saklanır. Aslında daimi bir bilgi akışı oluşturmak anlamına gelir. Erken planlama ve tasarımdan inşaat, işletme, bakım ve nihai geri dönüşüme kadar inşaat sürecinin her aşaması dijital ortamda kaydedilir. Bu, yapı taraflar arasında daha yüksek düzeyli verimlilik, doğruluk ve iş birliğinin kapılarını açar. Büyük bir otomasyon çağında yaşıyoruz. Her iş süreci dijitalleştirilebiliyor ve her bir karar veriler tarafından yönlendirilebiliyor.

Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) neden önemlidir?

Tasarım, analiz ve belgelerin BIM iş akışında dinamik olarak bütünleşmesi, bir tasarım projesinde harcanacak çabanın ayrıntılı tasarım aşamasına kaydırılmasına imkân tanır. Böylelikle mühendislerin tasarımı en iyi hale getirmek için durum senaryolarını değerlendirmeye daha fazla zaman ayırırken dokümantasyon için daha az zaman harcaması sağlanır.

BIM teknolojilerinin her alanda yenilikçi kullanımı ve tüm proje paydaşları tarafından kullanılan iş birliği ve bilgi paylaşım araçları, tasarım yönetimini optimize etmemizi sağlayarak daha yüksek verimlilik ve tasarım kalitesini beraberinde getirdi.

Dorçe Prefabrik ve İnşaat, Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) ile tasarım, üretim, inşaat ve işletme faaliyetleri, geleneksel yöntemlerin yanı sıra, çağın gerektirdiği şekilde Modern İnşaat Yöntemleri (MMC – Modern Methods of Construction) kullanılarak, modüler inşaat için gerekli olabilecek projenin tüm yaşam döngüsünü kurum içinde yönetmektedir.

Yapı Bilgi Modellemesi’nin (BIM) faydaları nelerdir?

  • Yenilikçi inşaat malzemelerinin doğru bir şekilde alınmasına bağlı olarak ihale süreçlerini kolaylaştırır

Tüm yapıların ve Mekanik, Elektrik ve Sıhhi Tesisatlarının (MEP) kapsamlı 3B modellemesini içeren bir BIM modeli ile bina sahipleri, en ince ayrıntılarına kadar çıkarılmış metrajlar ile teklifleri doğru bir şekilde değerlendirebilmektedir. Bu nedenle toplam teklif fiyatı, tahminlerden ziyade yapı malzemelerinin gerçek maliyetlerini yansıtacaktır.

  • İnşaat sırasında karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltabilir

Bugün bina sahipleri sürdürülebilirliğe öncelik veriyor. 2B çizimler yerine 3B BIM modeline dayalı bir çizim çok daha doğru sonuçlar sağlar. Bu, mimarlara ve müteahhitlere gereken yapı malzemelerinin tam miktarlarını daha iyi tanımlamalarına imkân sağlar. Bu tahmin doğru olduğunda, ihale öncesi bütçe, nihai bütçeye daha yakın olacak ve malzeme israfında önemli bir azalma sağlanabilecektir. Doğru bir hesaplama, yapı malzemeleri elde etmek için gereken enerjiyi, kaynakları ve seyahat süresini doğrudan etkiler ve bu da önemli ölçüde azaltılmış karbon emisyonlarıyla sonuçlanır.

Bunların yanında projelerinde atık üretimini ve çevresel etkiyi azaltan çevre dostu yapı malzemelerini kullanan Dorçe Prefabrik Yapı ve İnşaat, BIM ve Modern İnşaat Yöntemleri kapsamında prefabrik modüler çelik yapılarla sürdürülebilir bir gelecek sunar.

  • Mekanik, elektrik ve sıhhi tesisat sistemlerinin tasarım aşamasında optimize edilmesi, operasyonlar sırasında elektrik ve su tüketimini azaltır

Bir bütün olarak ele alındığında, bir bina çoğunlukla imal edilmiş ürünlerden oluşur. Ürün üreticilerinin şartnameleri tasarım aşamasının başlarında BIM ekosistemine dahil edildiğinde, Mekanik, elektrik ve sıhhi tesisatlar test edilebilir ve tasarımlar kolayca revize edilebilir. Geliştirilmiş sistem verimliliği, inşaat tamamlandıktan çok sonra paydaşlara fayda sağlayacaktır.

Projelerinde Tak & Çalıştır (Plug & Play) felsefesini uygulayan Dorçe Prefabrik, bir binanın üretiminden nihai montajına kadar tamamen fabrika ortamında tamamlanmasına, sıhhi ve elektrik tesisatları gibi son bağlantı hatlarının hazır şekilde bir veya birkaç ‘modül’ olarak herhangi bir bölgeye gönderir. Her modül inşa edilmiş ve önceden tamamlanmış, iç ve dış kaplama elemanları duvar panelleri çatı, döşeme, banyolar, mutfak ekipmanları, aydınlatma ile tam olarak donatılmış bir şekilde sahaya sevk edilir. Modüller, sahaya sevk edildikten sonra kullanım amacına göre tek başına ya da birleştirilerek anında kullanıma hazır olmaktadır.

  • Kullanıcı dostu binalar

Bir binanın doğru bir BIM modeli, bilgilendirici ön izlemeler ve sanal gözden geçirmeler yoluyla kritik öneme sahip geri bildirimleri almayı kolaylaştırır. Tasarım aşamasında bina sakinlerinin bakış açısını sürece dahil etmek, daha başarılı binaların üretilmesine yardımcı olur.

Paylaş

Son Yazılar

Tweetler