Prefabrik Çelik Modüler Yapılar ile Daha Az Atık, Daha Çok Verim

“Dorçe Prefabrik Yapı ve İnşaat A.Ş., prefabrik çelik modüler yapıların, geleneksel inşaattan farklı olarak, bina modüllerini saha dışında oluşturmakta ve daha sonra sahada kurulumunu sağlamaktadır. Bu da üretilen atık miktarını büyük ölçüde azaltmaktadır.”

Geleneksel inşaat şirketlerinin karşılaştığı en büyük sorunlardan birisi de israftır. Başka bir ifadeyle inşaat malzemelerinin toplam ağırlığının kaba tahminle yaklaşık %30’unun şantiyede boşa harcanmasıdır.

İnşaatın modern teknoloji ile geldiği son nokta olan Dorçe’nin, prefabrik çelik modüler yapılarını geleneksel inşaattan farklı kılan şey bina modüllerinin saha dışında oluşturulması ve daha sonra bunları yerinde kurulumunun yapılmasıdır. Bu da üretilen atık miktarını büyük ölçüde azaltmaktadır. Atık ve Kaynaklar Eylem Programı (WRAP) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, saha dışı inşaatların atık oranı %1,8 seviyesine kadar indirebilir.

Örneğin, 2300 metrekarelik bir ofis binası yaklaşık 45 ton atık üretmektedir. Aynı ofis binasının yapımında “çelik modüler yapı sistemi” kullanıldığı takdirde atık miktarı yaklaşık 800 kiloya kadar düşebilmektedir.

Daha Yüksek Geri Dönüşüm İmkânı

Geleneksel yöntemlerle inşa edilen yapılar, yıkım esnasında önemli miktarlarda atık üretir. ABD Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) verilerine göre yıkım sürecinde inşaatta kullanılan malzemenin %90’ından fazlası atık olmaktadır.

Çelik modüler yapılar ise yeniden kurulabilir binalar yaratma imkânı sunar. İhtiyaç duyulması halinde yıkım sürecini ve maliyetini ortadan kaldırır. Kalıcı modüler yapılar geri dönüşüm konusunda da daha yüksek bir verimliliğe sahiptir. Gelecekte öngörülen projeler için yeniden işleme tabi tutulabilirler.

Daha Az Ses Kirliliği

Modüler bina inşaatının çok büyük kısmı kontrollü fabrika ortamlarında saha dışında yapıldığından, gürültü kirliliği en alt düzeydedir.

Şantiyelerde meydana gelen aşırı gürültü sadece can sıkıcı ve sinir bozucu olmakla kalmaz, aynı zamanda şantiye çalışanlarının ötesinde komşular için de işitme kaybına, ani tansiyon yükselmelerine, uyku sorunlarına ve aşırı strese yol açabilir. Bu nedenle Dorçe çelik modüler yapı sistemi; hastane, okul ve ofisler gibi yapılar için son derece faydalıdır.

Daha Az Enerji Tüketimi

Modüler yapı sistemi ile şantiyede harcanan zaman geleneksel yöntemlere kıyasla en aza indirildiği için enerji israfı azalmaktadır. İnşaat işçileri, geleneksel şantiyedeki gürültü ya da hava şartları gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan etkilenmeyen Dorçe’nin üretim tesisinde işlerini yaparak daha az zaman ve enerji harcarlar. Böylece verimlilikleri önemli ölçüde artar.

Ek olarak, fabrika veya benzeri bir ortamda modüller oluşturmak, tasarımın önceden tamamlanmasını gerektirir. Firmanın bünyesinde barındırdığı Ar-Ge departmanı ile inşaat sürecinde değişiklik taleplerinin büyük ölçüde önüne geçer. Bu da zaman, para ve enerji tasarrufunu beraberinde getirir.

Modüler yapılar, geleneksel inşaat yöntemleri kadar fazla alana ihtiyaç duymaz. Çevredeki altyapıya yönelik düzenlemeler en alt düzeydedir. Böylece süreç daha az enerji gerektirir. Tüm bunlara ek olarak, Dorçe enerji tasarrufu adına ışıklar için sensör, enerji tasarruflu pencereler, güneş panelleri ve yüksek verimli HVAC gibi sistemleri modüllerine kolaylıkla dahil etmektedir.

Daha İyi İnşaat Kalitesi

Modüler yapılar kontrollü bir fabrika ortamında gerçekleştirildiği için birçok olası hatanın önüne geçilir. İnşaatın en büyük tehlikelerinden biri nemdir. Fabrika içinde kuru malzemelerin kullanılması ile nem önlenebilir. Böylece enerji tasarrufu sağlanır ve malzeme israfı azaltılır.

Daha Az Nakliye Salımı

Geleneksel inşaatta ağır makinelerin ve çok sayıda işçinin şantiyeye gidip gelmesi yüksek emisyona sebep olur. Modüler yapı ile işlerin büyük çoğunluğu bir fabrikada yapıldığından, sahadaki emisyon önemli ölçüde azalır.

Çevre Dostu Malzemeler

Dorçe Prefabrik Yapı ve İnşaat, atık üretimini ve çevresel etkiyi azaltan çevre dostu yapı malzemelerini binalarında kullanır. Buna ek olarak, malzeme israfını daha da azaltmak adına halihazırda mevcut yük ve nakliye konteynırları gibi malzemelerden de yeni yapılar oluşturabilmektedir.

Tüm inşaat sektörü çevre üzerindeki etkisini azaltmaya çalışsa da, geleneksel inşaat yöntemlerinin bu alanda modüler inşaatla rekabet etmekte zorlandığı bir gerçek. Atıkları azaltma, daha iyi inşaat kalitesi sunma, nakliye emisyonlarını azaltma ve gürültü kirliliğini azaltma kabiliyeti neredeyse rakipsizdir.

Paylaş